Scumpiri la terenuri

Terenurile agricole s-au scumpit cu pâna la 30% în primele sase luni, spun reprezentantii agentiilor imobiliare din tara. Lipsa de suprefete disponibile pentru noi constructii în orase i-a determinat pe cumparatori sa se îndrepte catre zonele din câmp. In localitatile din jurul Capitalei, spre exemplu, pe o raza de pâna la 30 de kilometri, terenurile agricole costa cu 15% mai mult fata de începutul anului, spune Calin Clinciu, directorul de comunicare al unei companii imobiliare. Si parcelele din judetul Constanta costa cu 20% mai mult dupa prima jumatate de an. Preturile au crescut simtitor intre Agigea si Ovidiu, pe unde va trece Centura Constantei la nivel de autostrada. Ruta va fi gata în 2010, însa speculatiile cu pamant au inceput deja, iar preturile au ajuns la 30 euro/mp.

Terenurile agricole s-au scumpit cu pâna la 30% în primele sase luni, spun reprezentantii agentiilor imobiliare din tara. Lipsa de suprafete disponibile pentru noi constructii în orase i-a determinat pe cumparatori sa se îndrepte catre zonele din câmp. Pamântul nu se mai vinde la hectar, ci la metru patrat.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în jurul marilor orase, ca urmare a cererii crescute venite din partea investitorilor imobiliari. In localitatile din jurul Capitalei, spre exemplu, pe o raza de pâna la 30 de kilometri, terenurile agricole costa cu aproximativ 15% mai mult fata de începutul anului, spune Calin Clinciu, directorul de comunicare al companiei Euroest. "Acestea sunt terenuri agricole doar ca încadrare, pentru ca nu sunt cumparate pentru a face agricultura, ci pentru dezvoltarea de proiecte de locuinte", ne-a declarat Clinciu. Asa se explica de ce suprafetele se vând la metru patrat, si nu la hectar. Exista însa o conditie pentru a putea construi pe ele: scoaterea din circuitul agricol. "Dupa ce gaseste un cumparator, proprietarul încheie un antecontract, dupa care se ocupa de procedurile de scoatere a terenului din circuit", explica reprezentantul agentiei.

Si terenurile din judetul Constanta costa cu 20% mai mult dupa prima jumatate de an. Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), spune ca cele mai tranzactionate suprafete - cu scumpiri pe masura - sunt cele din vecinatatea litoralului. Preturile au crescut simtitor în ultimul an mai ales între Agigea si Ovidiu, zona pe unde se asteapta construirea Centurii Constantei la nivel de autostrada. Ruta va fi gata în 2010, însa efervescenta este maxima. "Oamenii au aflat pe unde va trece ruta si fac specula cu pamântul de lânga viitoarea centura. Terenul a ajuns sa coste 30 de euro metrul patrat", explica Ududec. Mai sunt însa si zone unde pamântul se vinde în scopuri agricole. La Poiana, chiar lânga Constanta, se cultiva legume pe hectare întregi. O buna parte din recolta ajunge în pietele orasului. Hectarul de teren se vinde aici cu 10.000 de euro, fata de 1.000 de euro, în alte zone din judet.

In schimb, în vestul tarii, piata terenurilor agricole are cotatii mult mai bune, de aproximativ 3.000 de euro/hectar. E drept ca exista suprafete compacte, acesta fiind un criteriu important în momentul în care terenul este scos la vânzare. Ca si în alte zone, parcelele bine localizate de lânga orase se dau la metru patrat, cum este cazul vecinatatii Timisoarei. Anca Vlad, directorul companiei Imo Serv Grup, spune ca terenul se vinde chiar cu 15 euro/mp în afara orasului, în crestere cu 30% fata de începutul anului.